První běžecký rok nebyl vůbec špatný. Dokázal jsem se přehoupnout z neběžce na člověka, co zvládne zdolat i 70 km dlouhý závod a to si prosím pěkně ještě celkem živě pamatuji na základní školu, jak jsem nesnášel všechny ty nekonečně dlouhé dvanáctiminutovky. Inu časy se mění a člověk nikdy neví, co mu přinese zítřek. Co třeba další závod?

Po posledním závodě jsem si užíval léta a stále si držel svůj zaběhnutý tréninkový rytmus. Jeden den v týdnu volno, šest dnů běhání. Šlo to všechno jako po drátkách a tak jsem začal opět uvažovat o závodě.

Už si ani nepamatuji, kde jsem se o ČEZ Jizerská 50 RUN vlastně dozvěděl, ale délku trasy 50 km v prostředí krásných Jizerských hor jsem si jednoduše nemohl nechat ujít.

Byl to letošní pátý závod a každým dalším závodem jsem získával nové a cenné zkušenosti. Již jsem si více věřil a tak jsem se této trasy ani moc neobával. Celé to bylo bez větších příprav a hrozně jsem se na závod těšil.

ČEZ Jizerská 50 RUN 48 km (+900 m)

Jediná nevýhoda Jizerek je, že to mám od baráku poměrně daleko. Musel jsem tedy časně ráno vstávat a vyrazit na dlouhou cestu do Bedřichova. Trasa Jizerské 50 RUN totiž kopíruje zimní Jizerskou padesátku pro běžkaře, ale to je zcela jiná písnička. Myslím, že na běžkách bych něco takového nezvládl bez větších zranění, podchlazení nebo dokonce zápalu plic.

Podle dostupných informacích z propozic závodu jsem se připravoval na vzdálenost 50 km a převýšení něco kolem 900 metrů. Rozhodl jsem se, že si nebudu brát nic sebou, žádný gel, dokonce ani láhev s vodou. Občerstvení bude beztak na každém kroku a tak bych se s tím pouze zbytečně tahal.

Trasa mne však nakonec trochu zaskočila. Čekal jsem více trailový povrch, ale její větší část byla asfaltová, nebo betonová. Ovšem prostředí Jizerských hor jsem si užíval i tak a nemohl jsem se vynadívat. Všude kolem nádherné lesy, potoky a vyhlídky do krajiny. Přiznávám, párkrát jsem se i zastavil, jednou abych se svlažil v potoku, podruhé pro nádherný výhled na okolní kopce.

Šlo to hladce. Po celou dobu závodu jsem se nedostal do větších problémů. Snad pouze jednou jsem zalitoval, že nemám láhev s vodou, ale nic dramatického. Závod jsem si krásně užil a dokončil ho v čase 5:37:55. Vím, chtělo to víc běžet a né se kochat.

Ačkoliv nejsem žádný zkušený přeborník, a možná právě proto, bez váhání bych tuto trasu doporučil každému, kdo skončil na maratonské délce a zatím pouze váhá, zda zkusit něco delšího. ČEZ Jizerská 50 RUN je ideální závod, kde to prubnout. Navíc musím i poděkovat organizátorům za perfektně zajištěný závod. Příště přijedu zas a klidně i za cenu brzkého budíčku.