Rok se s rokem sešel a na tento závod jsem se těšil pro jeho poklidnou atmosféru, trasu dlouhou 50 km s příjemným celkovým nastoupáním kolem 900 metrů. Trasa, je takový pohodový mix mezi trailovým a asfaltovým během, kdy vaše kotníky nebudou až tak trpět. Také, jak jsem již psal v reportu z loňského roku, Jizerská 50 RUN, je ideální vstup do ultratrailové disciplíny.

Bedřichov mám skutečně trochu z ruky a tak opět nařizuji budík na časné ráno a vyrážím na dlouhou cestu po českých silnicích. Tentokrát volím trasu přes Prahu po dálnicích.

Podle poloprázdného parkoviště v Bedřichově to vypadá, že na 50 km dlouhou trať se moc lidí nehrne, nebo si dávají více na čas.

Vyzvedávám si u registrací startovní balíček a než vyběhnu, ještě zkontrolujeme zda v okolí není nějaký ten pokémon.

Letos mi připadá, že zázemí startu je více podmáčené a tak trochu lituji, že mám botky, co jsou už trochu více sešlapané a už téměř bez gripů. Ovšem obava nebyla na místě.

ČEZ Jizerská 50 RUN 50 km (+900 m)

Letos se trasa závodu lehce pozměnila a organizátor ji tentokrát natáhl aby dosáhla skutečně 50 km, za což moc děkuji. Ovšem žádné bahno se nakonec nekonalo a tak botky ještě odvedly svou práci dobře.

Nevím jak vám dlouho vydrží vaše botky, ale od té doby, co jsem si začal evidovat v aplikaci rubiTrack u všech běhů i použité boty, dostávám zajímavý přehled. Tak například tyhle mé La Sportiva Akasha už po 800 km vykazují značné opotřebení gripů, což je dáno i tím v jakém terénu se nejvíce pohybujete.

Zpět k závodu. Před rokem jsem zaváhal na jednom místě s vodou a tak jsem letos častěji a poctivě doplňoval tekutiny.

Nebylo by více o čem psát, pokud bych letos nepotkal venku svou druhou zmiji. První jsem uviděl na začátku léta v Krušných horách, ta byla ještě hodně malá, tahle už byla poněkud větší. Popravdě bych ji i tak minul bez povšimnutí, ale poskočení a vyjeknutí slečny vedle, mne donutilo se lépe podívat pod nohy.

Do cíle dobíhám s lepším časem jak v loňském roce i za cenu o krapet delší trasy. Takže jsem s časem 5:13:17 poměrně spokojený a další radost mi udělal organizátor, že za mou účast na závodě byl vysázen i jeden nový stromek. Běhání má i hlubší smysl ;)